

24 Juni 2022
De nieuwe boekhandel - Libris
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek over De Strijd om Bali en Maurice Swirc over De Indische Doofpot
Lezing & Signeren
14 Mei 2022
Athenaeum Boekhandel
(Haarlem)
Signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van haar debuut De Strijd om Bali.
Meet + Greet & Signeren
Zondagochtend 10 April 2022
Van Piere (Eindhoven) -
Geschiedeniscafe 11u (am)
Lezing & Signeren
Zondag 20 Maart 2022
De Koperen Tuin
(Goes) - 14:00uur
Lezing & Signeren
Maandag 7 Maart 2022
Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte
(Den Haag) - besloten
Lezing en signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren (Uitverkocht)
Woensdag 16 Februari 2022
Revolusi Indonesie - vrijheid en verzet (A'dam) - 20:00uur
Door Beyond Walls, met o.a. Tamara Soukotta en Anne-Lot Hoek. Presentatie Feba Sukmana
Lezing & Signeren
Donderdag 25 November 2021
Scheltema (Amsterdam) - Signeren vanaf 12:30
Kort interview met Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali voor social media. Aansluitend signeren.
Interview & Signeren
Vrijdag 10 December 2021
De Vries Van Stockum
(Den Haag) - Vanaf 15:00
Signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Signeren
Oktober 2022
Van Kemenade & Hollaers
(Breda)
Signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren
24 Mei 2022
Boekhandel Riemer
Groningen - 19:45uur
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van haar debuut De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren
Nieuwe datum volgt
Boekhandel Jacques Baas
(Driebergen) - 14uur
Meet + Greet & Signeren
Zondag 3 April 2022
Donner (Rotterdam)
Lezing - verzet
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek over De Strijd om Bali en Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt over Merdeka
Lezing & Signeren
Donderdag 17 Maart 2022
De Balie
(Amsterdam) - 20:00uur
Debat 'Wat de Indische doofpot zegt over Nederland', met Maurice Swirc, Anne-Lot Hoek, Lara Nuberg, Veeru Mewa en Jeffry Pondaag.
Lezing & Signeren
Zondag 27 Februari 2022
Indische Literaire Salon -
Pelita (Nijmegen) - 13:00
Lezing en signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De strijd om Bali.
Lezing & Signeren (Uitverkocht)
Donderdag 16 December 2021
De Vries Van Stockum
(Haarlem) - Ochtend
Signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Signeren
Zondag 6 Februari 2022
Buitenhof (NPO2) - 12:10
Interview door Pieter Jan Hagens met o.a. Anne-Lot Hoek over de Nederlandse omgang met Indonesie en naar aanleiding van de verschijning van De strijd om Bali
TV interview
Dinsdag 7 December 2021
Paagman (Fred Den Haag)
Lezing: 15:00uur
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Lezing (Uitverkocht) & Signeren
Najaar 2022
De Industrieele Grote Club
(Amsterdam) - Besloten
Signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren
23 Mei 2022
Dutch United Nations
SIB - Groningen - 20:00uur
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van haar debuut De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren
Dinsdag 12 April 2022
Boekhandel Kramer
(Winterswijk)
Lezing & Signeren
Zondag 27 Maart 2022
Van der Meer Libris
(Noordwijk) - 15:00uur
Lezing & Signeren
Maandag 7 Februari 2022
Omroep West TV
Interview door Rob Vlastuin met Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De strijd om Bali
TV interview & artikel
Verzet - nieuwe datum volgt
De Groene Waterman (Antwerpen) - Lezing 14:00
Lezing & signeersessie Anne-Lot Hoek naar aanleiding van de verschijning van De Strijd om Bali.
Lezing & Signeren






Boeklancering De Strijd om Bali
24 November 2021 - SPUI25
In dit programma interviewt journalist Harm Ede Botje Anne-Lot Hoek, waarna ze samen in gesprek gaan met Wolter Gerungan, zoon van de Menadonese vrijheidsstrijder Willem Gerungan en Ida Lijftogt, dochter van oud-verzetsman en bestuursambtenaar Siebe Lijftogt. Ni Made Frischa Aswarini en Ni Ketut Sudiani nemen via een video deel aan het programma.
Over de sprekers
Wolter Gerungan is de zoon van de Menadonese vrijheidsstrijder Willem Gerungan. Gerungan studeerde in 1945 medicijnen in Jakarta en werd door Sukarno naar Bali gestuurd om daar de boodschap van de revolutie te verkondigen.
Ida Lijftogt is de dochter van oud-verzetsman en bestuursambtenaar Siebe Lijftogt. Lijftogt was een van de zeer weinige Nederlanders op Bali die de waarden van het verzet vanuit de Tweede Wereldoorlog wist te vertalen naar de vrijheidsstrijd in Indonesië.
Ni Ketut Sudiani is een Balinese auteur en journalist. Naast een boek publiceerde ze een documentaire die is geselecteerd voor de Creative Producing Lab Program door het internationaal forum Docs by the Sea. Ze nam deel onder andere aan het Indonesian-Canada Youth Exchange Program en het Indonesia-Australian Emerging Writers Exchange Program.
Ni Made Frischa Aswarini is een Balinese dichteres en een historica. Haar eerste gedichtenbundel, Tanda Bagi Tanya werd genomineerd voor de Khatulistiwa Literary Award. Ze was onder andere de Indonesische vertegenwoordiger voor de Young Southeast Asian Leaders Initiative in Yogyakarta in 2017 en kreeg een Fulbright scholarship toegewezen aan de Universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten waar ze momenteel studeert.
Harm Ede Botje (moderator) is journalist en verslaggever bij NU.nl, werkte voorheen bij Vrij Nederlanden schreef samen met Micha Cohen ‘Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierry Baudet’, dat werd genomineerd voor beste politieke boek van 2020.
----
Christiaan Franken, de zoon van zendingspredikant Henk Franken die vertrouwenspersoon was van het Balinese verzet, schonk aan het eind van de boeklancering (zie video) als complete verassing een grote gouden ring met edelsteen aan Anne-Lot Hoek omdat ze naar zijn zeggen geschiednis van het volk van Bali en de drie vaders (red. Henk Franken, Siebe Lijftogt en Willem Gerungan) recht heeft gedaan met haar boek. De ring werd decennia terug door de Raja van Noord Bali, Pandji Tisna, aan Henk Franken geschonken uit dankbaarheid voor hun bijzondere vriendschap. Degene die de ring krijgt, aldus de Balinese vorst, behoort vanaf dat moment tot het vorstengeslacht. Christiaan, de zoon van Henk Franken, droeg de ring sinds het overlijden van zijn vader tot dit bijzondere moment.
31 Oktober 2020
Nacht van de Geschiedenis 2020
20:05 - kanaal 2


Dubbelinterview met Anne-Lot Hoek & Karin Amatmoekrim
Interviewer: Prof. Dr. Susan Legêne
Het einde van Oost-West Nederland in de voormalige koloniën: postkoloniale beeldenstormen?
Met de onafhankelijkheid van Indonesië (1949) en Suriname (1975) eindigde de Nederlandse bestuursmacht in deze landen. Hoe verging het de koloniale beelden die de Nederlanders achterlieten en welke nieuwe helden werden er op sokkels geplaatst?
In Indonesië zijn er nauwelijks meer monumenten te vinden die herinneren aan de Nederlandse overheersing. Vanaf de Japanse bezetting (1942) begon men met het neerhalen van deze erfenissen van het koloniaal verleden en die beweging werd doorgezet bij de proclamatie van de Republiek Indonesië in 1945. In Suriname was er bij de onafhankelijkheid in 1975 van vernietiging van deze koloniale symbolen vaak geen sprake: hier werd het standbeeld van koningin Wilhelmina bijvoorbeeld niet neergehaald, maar verplaatst. Hoewel er verschillend werd omgegaan met de koloniale beelden in Indonesië en Suriname, beiden takelden na hun onafhankelijkheid andere, helden op sokkels.
Historicus Susan Legêne interviewt historicus Anne-Lot Hoek en schrijver Karin Amatmoekrim over het einde van ‘Oost- en West-Nederland’ in de voormalige koloniën Indonesië en Suriname, de (eventuele) postkoloniale beeldenstormen die op de onafhankelijkheid volgden en de nieuwe beelden die werden geplaatst.
Interview - online
19 Oktober 2020



Valorisation Prize 2020 awarded by
Amsterdam School of Historical Studies (UvA)
to Anne-Lot Hoek for her work on Indonesia
The ASH Valorisation Prize 2019-2020 is awarded to Anne-Lot Hoek by the Amsterdam School of Historical Studies Advisory Board.
Anne-Lot is awarded the prize for her work on the Dutch colonial period in Indonesia and the decolonization of Indonesia. Anne-Lot is an external PhD candidate at ASH and a historian/journalist.
As a historian and journalist she regularly publishes in written media, such as Vrij Nederland, NRC and De Groene Amsterdammer, and she has also appeared on radio and TV (Buitenhof, Nieuwsuur). She was a journalist-in-residence at the NIAS and held a research fellowship at the KITLV 2016. Since 2018, she is a PhD candidate at ASH.
Under the supervision of Peter Romijn (NIOD/UvA) and David Kloos (KITLV), Anne-Lot is working on a study on the anticolonial struggle on the island of Bali between 1849-1949, with a particular focus on the Indonesian independence war (1945-1949).
About the Award
The ASH Valorisation Award is presented annually to (a) member(s) of the Amsterdam School for Historical Studies. The award recognizes an individual or team’s ability to reach new audiences, demonstrating a lasting impact on the public. The award is accompanied by a monetary prize.
Award
12 Mei 2021
1 September 2016 - 31 Januari 2017
Fellowship
Journalist-in-Residence
NIAS - one of the institutes of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) – has made it its mission to provide a physical and intellectual space for advanced research in the humanities and social sciences that is driven by curiosity and cross-discipline collaboration
Interview - TV
12 Mei 2021
5 Mei 2016
NIOD
13:00 uur
In haar afscheidsrede noemde oud-NIOD directeur Marjan Schwegman het onderzoek van Anne-Lot Hoek naar de rol van oud-verzetsman Siebe Lijftogt in de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Anne-Lot gaat in gesprek met dochter Ida Lijftogt en Wolter Gerungan, wiens vader op Bali ook civiel verzet pleegde.
Lezing